Skip to main content
persoonlijke uitvaart ode Amsterdam

Alle tijd voor afscheid - 11 tips

Bij een overlijden moet er snel van alles geregeld worden. Terwijl afscheid nemen juist alle tijd nodig heeft. Daarom hebben we hier een aantal tips voor je verzameld. Over hoe je meer tijd creëert bij het regelen van een uitvaart.
 • 1
  Tijd om op adem te komen. Neem vlak na het overlijden de tijd voor jezelf. Bel gerust eerst met familie en vrienden en geef ze gelegenheid om langs te komen. De intimiteit van het samenzijn is waardevol, het regelen van de uitvaart kan best even wachten.
 • 2
  Tijd voor jezelf tot de dag van de begrafenis of crematie. Plan de uitvaartdatum zó dat er genoeg tijd is voor het regelwerk, bezoek van naasten én voor jezelf. Om kleding te kopen, je te laten masseren of voor een strandwandeling. Wettelijk mogen er in ieder geval 7 dagen zitten tussen de dag van overlijden en die van de uitvaart.
 • 3
  Tijd voor goede uitvaartbegeleiding. Bij het regelen van een uitvaart komt er veel op je af. Het kan prettig zijn om alle zaken waar je over na moet denken en beslissen te spreiden over een paar dagen in plaats van alles in één gesprek met de uitvaartbegeleiding af te handelen.
 • 4
  Tijd voor het versturen van rouwkaarten. Het is gebruik om rouwkaarten per post te versturen. Verstuur ze ook per mail en ze komen bij iedereen op tijd aan. Dat geeft je tevens iets meer tijd bij het maken van de kaart.
 • 5
  Tijd om even alleen te zijn met de overledene. Een bijzondere plek om iemand op te baren is thuis, in de vertrouwde omgeving. Persoonlijker kan haast niet. Je hebt er alle tijd om afscheid te nemen. Sommige uitvaartcentra hebben kamers waar je de sleutel van meekrijgt zodat je kan komen en gaan wanneer je wilt.
 • 6
  Tijd om te gaan. Samen op een boot naar de begraafplaats dobberen geeft tijd. De tocht wordt een ritueel. Dat gebeurt ook als je met elkaar in een uitvaartbus naar een (natuur)begraafplaats rijdt. Of met een loopkoets vanaf huis in stoet naar het crematorium wandelt.
 • 7
  Tijd voor de afscheidsbijeenkomst. Een half uur, een uur, anderhalf uur. Belangrijker dan hoe lang de bijeenkomst duurt is dat niemand zich hoeft te haasten en niemand hoeft te zuchten omdat de toespraken en muziek zo lang duren. Kortom dat er een goede balans is.
 • 8
  Tijd voor een borrel. De gewoonte om na de begrafenis tot steun van elkaar nog iets te drinken is van alle tijden. Het is niet prettig om de koffiekamer uit te moeten omdat de volgende erin moet. Je kan van te voren extra tijd huren voor de condoleance of kiezen voor een alternatieve locatie waar tijd geen rol speelt.
 • 9
  Tijd om op de bank thuis uit te hangen met intimi. Eindelijk die schoenen uit! Tijdens de uitvaart had je ook een taak om voor de belangstellenden te zorgen. Dat valt nu van je af. Alle tijd voor elkaar.
 • 10
  Tijd voor een uitvaartfestival. Blijf je na het lezen van deze tips toch het gevoel houden van te weinig tijd, overweeg dan de overledene een paar dagen op een landgoed op te baren en iedereen uit te nodigen om met campers en tenten langs te komen. De genodigden nemen eten, drinken en een hoop brandhout mee, kruiden om de zintuigen te openen en foto’s muziek en teksten om de dode in herinnering te roepen.
 • 11
  Tijd voor de dood. Bij leven heb je alle tijd om over je uitvaart na te denken. Je kunt je uitgebreid oriënteren op mogelijkheden en kosten. Ook heb je alle tijd om wensen en twijfels aan je naasten voor te leggen. De Ode kan je op weg helpen met een vrijblijvende voorbespreking. Wij hebben alle tijd voor je. Telefoon 020 4190882.
Op zoek naar meer tips?