Skip to main content
uitvaartkosten besparen

10 tips Uitvaartkosten besparen

 • 1
  Iemand thuis opbaren is goedkoper dan een uitvaartcentrum.
  In het geval iemand thuis overlijdt, scheelt het ook de kosten van een rit naar een uitvaartcentrum. Thuis opbaren heeft nog een ander voordeel: het is persoonlijker
 • 2
  Mail de rouwkaart.
  Scheelt drukkosten en de kosten van porti. Bijkomend voordeel: de kans dat de mail op tijd aankomt is tegenwoordig groter dan de kans dat de post op tijd aankomt.
 • 3
  Gebruik sociale media om het overlijden bekend te maken.
  Een advertentie in een landelijk dagblad kost al gauw €1000. vraag je af wie of wat je ermee bereikt.
 • 4
  Maak zelf een kist.
  Eventueel van gebruikt hout. Of knip en naai een lijkwade, bijvoorbeeld van textiel van de overledene en maak daar zelf een bodem bij van hout, bamboe of takken om iemand op te kunnen dragen.
 • 5
  Organiseer de afscheidsbijeenkomst thuis.
  Of huur een plek waar de overledene bekend is, zoals een kerk of de kantine van sportclub of school. Zoek in ieder geval een plek waar het is toegestaan eigen hapjes en drankjes mee te nemen, want een cateraar inhuren kan zeer begrotelijk zijn. En zeg gewoon JA tegen vrienden en buren die aanbieden te helpen om van de bijeenkomst iets moois te maken.
 • 6
  Gebruik je eigen auto om de kist te vervoeren.
  Dat mag gewoon. Of huur een busje. Zeker bij langere afstanden kun je gauw een paar honderd euro besparen. Of neem de fiets, de Ode heeft een fietskar waar een kist op kan. Of neem de uitvaartbus, dat is goedkoper dan een rouwwagen plus volgwagens en ook iets gezelliger.
 • 7
  Vergelijk de prijzen van crematoria.
  Deze tip is bedoeld voor een crematie zonder gebruik van aula of koffiekamer, dus als je de hele afscheidsbijeenkomst op een andere locatie organiseert. In het jargon van het crematorium heet dit een ‘aanvoer’. Als er niemand meekomt van de familie is dat het goedkoopst. Het ene crematorium rekent hier €500 voor, het andere €1000.
 • 8
  Huur een nieuw eigen graf voor 10 i.p.v. 20 jaar.
  Dat scheelt de helft aan huur en onderhoud. Op veel begraafplaatsen kan dit. Na afloop van die tien jaar heb je de mogelijkheid de termijn met tien jaar te verlengen, maar dat is geen verplichting. De kosten van huur plus onderhoud ‘middenklasse’ driepersoons nieuw eigen graf voor twintig jaar zijn, afhankelijk van de begraafplaats, tussen de €2500 en €4750. Voor tien jaar is het de helft.
 • 9
  Verstrooi de as buiten de begraafplaats of het crematorium.
  In Nederland mag je met de as doen wat je wilt. Als je de as wilt begraven, bijzetten of uitstrooien op een begraafplaats of op het terrein van een crematorium zijn er kosten aan verbonden. Als je de as ergens in de natuur of op zee verstrooit, hoeft het niets te kosten.
 • 10
  Uitvaartbegeleider inschakelen niet verplicht.
  Is er iemand in de familie- of vriendenkring die goed kan organiseren en een beetje stressbestendig is? Iemand met een groot hart en begrip voor alles wat te maken heeft met afscheid nemen? Dan kun je overwegen de uitvaart geheel zelf te regelen. Dat scheelt een hele post op de begroting. Wij van de Ode zijn goed in het regelen van uitvaarten, hebben veel ervaring en doen het met liefde. Ons mag je altijd bellen. Ook als het om het budget gaat denken we gewoon met je mee.