rouwvervoer Ode uitvaartbegeleiding

Rouwauto, uitvaartbus, boot of loopkoets?

Van witte rouwwagen tot zwarte rouwkoets met paarden, van fietskar tot Rolls Royce. U ziet hier wat de Ode kan regelen. Neem bijvoorbeeld de uitvaartbus. Deze biedt plaats aan familie, vrienden én de overledene. Gemoedelijk bij elkaar. Of overweeg een boot, als de begraafplaats of het crematorium aan het water ligt en het u aanspreekt om met een glaasje erbij over het water te dobberen. Bestaat er een elektrische rouwwagen? Ja, die is er. Mag je een overledene in een eigen auto, busje of camper vervoeren? Ja, in Amsterdam mag dat en het maakt de rit naar begraafplaats of crematorium bijzonder persoonlijk.
uitvaartbus
Keuzes in Rouwvervoer

Rouwvervoer Inspiratie

eigen-rouwauto-blauw.jpg

Je eigen wagen als rouwvervoer

In Nederland mag je jouw eigen wagen gebruiken voor het vervoer van een kist of mand. De gemiddelde kist is 2.10 meter lang. Het kan zijn dat er een achterbank opgeklapt moet worden, wellicht de bijrijderstoel eruit. Eigen vervoer scheelt in de kosten maar kan bovenal heel prettig zijn omdat het vertrouwd is.

Radboud Spruit maakt al bijna 20 jaar met heel veel aandacht en liefde grafkisten vanuit zijn eigen kleine meubelmakerij. Handgemaakt en milieuvriendelijk.

je eigen wagen als rouwvervoer

uitvaart-sloep-2.jpg

Een uitvaart over het water, in een sloep

De boot is een prachtige manier om als rouwvervoer te gebruiken, zeker in Amsterdam. Een boottocht kan een zekere rust geven omdat het tempo van een boot over het algemeen heel laag ligt.

Een ervaring:

"Toen Joost, mijn man en vader van onze zonen overleed, wilden we hem in elk geval via het water vervoeren. We woonden al jarenlang in een ark op de Amstel en de herdenkingsbijeenkomst zou plaatsvinden in de roeivereniging vlakbij. Om hem te vervoeren vanaf de roeivereniging naar het crematorium bedachten we een bestelwagen te lenen. Wij zouden Joost met z’n drieën naar het crematorium rijden. Zo is het ook gegaan: met bootje én met een geleende bestelwagen." M.B.K

een uitvaart over het water - een sloep

rouwvervoer-espace-1.jpg

Huurauto voor het vervoer van de uitvaartkist

Als je zelf geen (grote) auto hebt dan kun je overwegen om een auto te huren. Bijvoorbeeld een Renault Espace. Je rijdt dan zelf en hebt nog plaats voor drie passagiers.

een huurauto als rouwvervoer

uitvaartbus-in-de-mist.jpg

Onderweg met de uitvaartbus

De uitvaartbus heeft de mogelijkheid om met een kleine groep (15 mensen) de overledene samen weg te brengen. Van woonhuis of uitvaartcentrum naar een aula of andere afscheidslokatie en als er voor een andere lokatie voor de receptie is gekozen brengt de uitvaartbus je daar ook heen. En als laatste naar huis. De uitvaartbus kan een belangrijk onderdeel zijn van de gehele dag van afscheid.

Een ervaring:

"Het wegbrengen van een geliefde naar begraafplaats of crematorium vonden wij altijd iets extra treurigs hebben bij het al aanwezige verdriet. Daar gaat je dierbare dan. Voor de allerlaatste keer. In een limousine met vreemden. Gescheiden van de geliefden in de volgauto’s. In de uitvaartbus ben je samen. Is er nog wat extra tijd onderling. Je maakt gelijkertijd hetzelfde mee. Met onze overleden moeder hebben we de stad doorkruist. Zijn we langs haar, ons ouderlijk, huis gereden. Langs betekenisvolle plekken uit haar leven. Aldus herinneringen en anekdotes oproepend. Een mooie, intieme wijze om met haar naar haar definitieve afscheid te gaan."

onderweg met de uitvaartbus

eigen-volkswagenbus-als-rou.jpg

Eigen camper of busje als rouwvervoer

Je kunt met je eigen camper of busje de overledene vervoeren, geen probleem. In de camper is over het algemeen voldoende plaats voor een kist. Op deze wijze is het vervoer vertrouwd en eigen.

Eigen Volkswagenbus als rouwauto.

eigen camper of busje als rouwvervoer

eigen-auto-rouwvervoer.jpg

Je eigen landrover als rouwvervoer

In Nederland mag je de overledene mat jouw eigen wagen vervoeren. Eigen vervoer scheelt ind e kosten maar kan bovenal heel prettig en vertrouwd zijn.

De foto's zijn een mooi voorbeeld van het vervoer in een eigen auto, de Landrover van de overledene.

Een ervaring:

“Auto’s waren zijn grote hobby; vooral stoere, robuuste Landrovers. De tocht in zijn eigen auto, bestuurd door mijn broer, was een belangrijk onderdeel van zijn uitvaart. Op deze manier hielden we hem heel dichtbij ons. Het zou toch anders hebben gevoeld als we een standaard rouwwagen hadden gekozen. Na de bijeenkomst stond de auto bij de poort van het crematorium geparkeerd, aanwezigen konden er nog eenmaal langslopen. Sommige mensen maakten zelfs foto’s van zichzelf met de auto.”

je eigen landrover als rouwvervoer

boot-uitvaart_over_water_Amsterdam_Hoop_op_behoud_ode.jpg

een uitvaart over het water in een boot

De boot is een prachtige manier om als rouwvervoer te gebruiken, zeker in Amsterdam. Een boottocht kan ook een zekere rust geven omdat het tempo van een boot over het algemeen heel laag ligt.

Een ervaring:

"Omdat mijn man gek was op varen hebben wij graag gebruik gemaakt van de mogelijkheid die de Ode ons bood om de weg naar crematroium de Nieuwe Noorder per boot af te leggen. Wij stapten op bij roeivereniging De Amstel en vandaar voeren wij in anderhalf uur een hele mooie route met de familie bij elkaar naar Noord. Toen wij aankwamen zagen wij al op grote afstand een heleboel mensen op de steiger staan wachten wat ons heel veel deed."

een uitvaart over het water - een boot

uitvaart-salonboot-1.jpg

Een uitvaart over het water in een salonboot

De boot is een prachtige manier om als rouwvervoer te gebruiken, zeker in Amsterdam. Een boottocht kan een zekere rust geven omdat het tempo van een boot over het algemeen heel laag ligt.

Een ervaring:

"We zijn heel tevreden over deze mooie, intieme en rustige tocht naar de laatste rustplaats van Matthijs. Het water was zijn passie, vanaf zijn vroege jeugd. Het was zijn toekomstdroom om verder te leven op het water. Hem te kunnen vergezellen met een aantal intimi op de boot was bijzonder. We vervoerden hem over het IJ, door de grachten met de volgboten achter ons. Er was ruimte om te praten, er was contact en er was rust."

een uitvaart over het water - een salonboot

Copyright © 2018 - De Ode - Alle rechten voorbehouden