Skip to main content

Inspiratie over opbaren

Thuis opbaren; op bed, in een kist of een wade

thuis opbaren op bed

Thuis afscheid nemen

De Ode raadt het thuis opbaren aan. De omgeving is vertrouwd en informeel. Je kunt bij de overledene zijn wanneer je wilt en, net zo belangrijk, je ook weer omdraaien om iets anders te doen. Als er bezoek langskomt hoef je niet in een rijtje te gaan staan. Verwacht je veel familie en vrienden dan zijn er altijd mensen die willen helpen met de koffie, de wijn, of de soep en het brood.
Het huis staat vol spullen die een verhaal hebben, dat maakt het makkelijk om samen herinneringen op te halen. Kinderen die afscheid komen nemen hebben de ruimte om hun eigen gang te gaan. Ze kunnen zelf het moment bepalen waarop ze bij de overledene willen, wanneer ze hun tekening of bloem bij hem of haar neerleggen.
thuis in lijkwade en baarmand opbaren
thuis opbaren in de uitvaartkist

Vrijheid

Thuis opbaren geeft de nabestaanden veel vrijheid. Als je de gang van zaken in een uitvaartcentrum als een keurslijf ervaart is thuis opbaren een goed alternatief. Een tussenvorm is het gebruik van een 24-uurs kamer.
opbaren in tuinhuisje

Thuis opbaren - de praktische kant

Een overledene kan thuis worden opgebaard op een bed, op een baarplank of in een kist. Dat kan in een slaapkamer, woonkamer of andere kamer. Heeft u een tuin met een tuinhuisje dan is ook dat een optie. Ook als iemand ergens anders komt te overlijden kan je thuis worden opgebaard.
Voor het opbaren wordt veelal gebruik gemaakt van een koelelement. Dat element installeren we onder het laken, de baarplank of kist. Een alternatief voor het gebruik van een koelelement is thanatopraxie, een lichte vorm van balseming. Zowel het koelelement als de balseming zijn bedoeld om de natuur een beetje te remmen.
thuis opbaren in gesloten uitvaartkist