Inspiratie over opbaren

< Terug naar overzicht

Afscheid nemen met elkaar – de kist of wade sluiten.

Afscheid nemen kunnen we allemaal. Eerst de omhelzing, het vasthouden, de nabijheid, dan het loslaten, het laten gaan, de verte. Of figuurlijk: eerst een herinnering aan een intens moment van samenzijn, dan het besef dat het maar herinneringen zijn en, in het geval van overlijden, het besef dat je iemand achter je moet laten in de tijd.
sluiten van de kist als gezamenlijk ritueel
Samen de kist of lijkwade sluiten is een afscheidsritueel. Een laatste maal kun je iemand zien, aanraken en iets in het oor fluisteren. Een brief, foto, tekening of amulet meegeven voor ‘onderweg’. Beloven zijn of haar naam in ere te houden en nooit te vergeten.
samen de kist sluiten
Met elkaar sta je rond de kist of de baar en met elkaar hou je de deksel vast of een deel van de wade. Je neemt alle tijd om de deksel op z’n plaats te leggen of de wade te sluiten. De afstand die we in moeten nemen ten opzichte van de overledene wordt zichtbaar en voelbaar. Ter bevestiging draaien we de schroeven aan of knopen de linten van de wade vast en doen een stapje naar achter. Heb je een psalm, een familie- of vriendenlied? Zing deze dan. Al was het alleen maar om samen even diep te kunnen ademhalen en weer op adem te komen.
Afscheidsrituelen kunnen bijzonder behulpzaam zijn bij het delen en het verwerken van het verlies.
Copyright © 2018 - De Ode - Alle rechten voorbehouden