Skip to main content

Inspiratie over opbaren

De kist of wade sluiten - afscheid nemen met elkaar

Afscheid nemen kunnen we allemaal. Eerst de omhelzing, het vasthouden, de nabijheid, dan het loslaten, het laten gaan, de verte. Of figuurlijk: eerst een herinnering aan een intens moment van samenzijn, dan het besef dat het maar een herinnering is, en in het geval van overlijden, dat je iemand achter je moet laten in de tijd.
sluiten van de kist als gezamenlijk ritueel

De kist of wade sluiten

Samen de kist of lijkwade sluiten is een afscheidsritueel. Een laatste maal kun je iemand zien, aanraken en iets in het oor fluisteren. Een brief, foto, tekening of amulet meegeven voor ‘onderweg’. Beloven zijn of haar naam in ere te houden en nooit te vergeten.
samen de kist sluiten
Met elkaar sta je rond de kist of de baar en met elkaar hou je de deksel vast of een deel van de wade. Je neemt alle tijd om de deksel op zijn plaats te leggen of de wade te sluiten. De afstand die we in moeten nemen ten opzichte van de overledene wordt zichtbaar en voelbaar.
Ter bevestiging draaien we de schroeven aan of knopen de linten van de wade vast en doen een stapje achteruit. Heb je een psalm, een familie- of vriendenlied? Zing dit dan. Al was het alleen maar om samen even diep te kunnen ademhalen. Afscheidsrituelen kunnen bijzonder behulpzaam zijn bij het delen en het verwerken van het verlies.