Skip to main content

Opbaren - thuis of in een uitvaartcentrum

Een bijzondere plek om iemand op te baren is thuis, in de vertrouwde omgeving. Persoonlijker kan haast niet. U heeft er alle tijd om afscheid te nemen. U regelt zelf wie er langskomt en wanneer. Maakt u liever gebruik van een uitvaartcentrum weet dan dat een aantal begraafplaatsen en crematoria in Amsterdam eigen rouwkamers heeft. Daarnaast kent Amsterdam twee uitvaartcentra met rouwkamers waar u de sleutel meekrijgt zodat u er dag en nacht in kunt. Heeft u vragen over het opbaren thuis of in een uitvaartcentrum in Amsterdam? Bel gerust met Uitvaartbegeleiding de Ode, wij helpen u graag verder. Tel 020 4190882.

Opbaren Informatie

  • Thuis opbaren

    Kan je iemand thuis opbaren?
    Het kan erg prettig zijn om iemand thuis in de vertrouwde omgeving op te baren. Dit kan ook een atelier, een werkplaats, het huis van een familielid of vriend of een tuinhuisje zijn.

    Hoe gaat dat dan?
    De Ode kan dat helemaal verzorgen. Iemand kan in bed of al in de kist opgebaard worden. Wij beschikken over een draagbare koeling die in een bed gelegd kan worden, onder de lakens zodat je de koeling niet ziet, of onder de kist. Als er geen bed beschikbaar is hebben wij ook een tijdelijke baarplank die wij mee kunnen nemen, dat lijkt op een bed.

    Hoe lang kan je iemand thuis opbaren?
    Je kan iemand (bijna altijd) tot de dag van de uitvaart thuis opbaren. Dit kan in bed zijn of in de kist. Wij komen langs om te kijken en we bespreken met elkaar hoe het gaat. We bespreken ook wat een goed moment is om iemand uit bed te tillen en in de kist te leggen. Dit hoeft niet alleen een praktisch moment te zijn. Het is ook goed te weten dat, mocht het om een of andere reden niet meer gaan, wij altijd (dag & nacht) het vervoer naar een uitvaartcentrum kunnen regelen.
  • Kleding overledene

    Welke kleding trek je iemand de laatste keer aan?
    Het liefst kleding van natuurlijke (vergankelijke) materialen zoals katoen, wol, linnen. Dit geldt voor begraven en cremeren.

    Hebben jullie tips?
    Eigen kleding die lekker zat, mooi staat, fijne kleuren heeft en een goede herinnering heeft. Kleding die je doet denken aan de overledene voor de ziekte. Kleding die voor je gevoel goed is; zacht, schoon, warm. Kleding die je zelf niet wilt houden.

    Moet iemand kleding aan?
    Nee hoor, dat hoeft niet.

    Waarmee dek je iemand toe?
    Je kunt de overledene in een mooie doek wikkelen; dit kan een eigen doek zijn, meegenomen van een reis, een mooi dekbedovertrek, of een speciaal gemaakte doek of wade.

    Moet iemand schoenen aan?
    Nee, moet niet maar kan wel. Dat is heel persoonlijk. Als de overledene een wandelaar was dan is het misschien wel een goed idee.

    Zijn er speciale regels bij een natuurbegraafplaats?
    Ja, bijvoorbeeld geen ritsen, geen schoenen of sieraden. Geen panty’s, of andere synthetische stoffen.
  • Balseming

    Wat is thanatopraxie?
    Thanatopraxie is een tijdelijke, lichte balseming van het lichaam. Ongeveer 10 dagen lang wordt de ontbinding van een lichaam geremd.

    Waarom zou ik kiezen voor thanatopraxie?
    Dat is heel persoonlijk. Een lichaam dat licht gebalsemd is hoeft niet gekoeld te worden. Het voelt daardoor niet koud aan. In de meeste gevallen zal het lichaam ook niet erg veranderen in de dagen voor de uitvaart.

    Wat kost een thanatopraxie behandeling?
    De prijs is mede afhankelijk van de situatie waar de balseming plaats heeft, is dit thuis dan ligt de prijs veelal rond de €600,00.

    Kan de Ode dit uitvoeren?
    Nee, deze lichte balseming is een invasieve behandeling en kan alleen uitgevoerd worden door gediplomeerde balsemers. Wij hebben contact met een aantal balsemers. Wij hebben contact met een aantal balsemers en kunnen een afspraak maken.

    Waar vindt behandeling plaats? Wordt de overledene opgehaald?
    De behandeling kan thuis plaatsvinden. Als dat niet gewenst is, zal de behandeling plaatsvinden in een uitvaartcentrum of mortuarium.

    Kan ik bij de behandeling zijn? Kan ik meehelpen?
    Dat kan, maar het is een medische ingreep die niet prettig is om te zien bij een naaste. Het bloed wordt buiten het lichaam gebracht en vervangen door een balsem-vloeistof. Uiteraard is het wel mogelijk om na de behandeling de overledene te kleden.

    Is het iets nieuws?
    Vanaf begin 2010 is het wettelijk toegestaan om thanatopraxie of lichte balseming toe te passen.

    Moet de behandeling meteen na het overlijden uitgevoerd worden?
    Nee, het is zelfs beter om het lichaam even met rust te laten, en de behandeling een aantal uren of zelfs een dag later uit te voeren.

    Is thanatopraxie behandeling nog mogelijk na een orgaandonatie of obductie?
    Ja.

Opbaren Inspiratie