Skip to main content

Inspiratie over Kisten, Grafmanden, Lijkwades

Zelf de uitvaartkist maken

Een mooie laatste plek maken voor de overledene. Naar eigen idee of naar een bestaand ontwerp. Hoe dan ook: met je eigen handen. Iets doen, kracht zetten is goed voor het verdriet. Hoe fijn is het als elk stuk hout door je handen is gegaan. Zelf de kist maken kan een belangrijke stap zijn in het afscheid nemen. Het is liefdewerk.

Praktisch:

In onze catalogus - Kies een kist - vertellen we in het item zelf de kist maken waaraan je moet denken als je zelf een kist wilt timmeren. En ook over hoe je, als je geen ervaring of werkplaats hebt, toch een kist kunt maken. We laten hier een aantal voorbeelden van zelfgemaakte kisten zien.
Deze kist is gemaakt door een goede vriend van de overledene. Met een dakje van schelpen omdat ze zo hield van de zee en het strand.
Deze kist is gemaakt door de vrienden van de overledene. Het hout dat ze gebruikten kwam uit de werkplaats van de overledene zelf.
Een ervaring:
"Mijn vader verzamelde boeken. Zijn woonboot stond er vol mee. Het idee van een eigen kist maken sprak me heel erg aan omdat geen enkele kist die je kan kopen klopte bij mijn vader. Toen we besloten boeken van mijn vader uit te delen op zijn afscheid kwamen vanzelf de boekenplanken vrij waarmee ik de kist heb gebouwd. Mijn vader zou een plekje krijgen tussen zijn zelf gebeitste planken, tussen de planken waarop ooit honderden van zijn zelf uitgezochte boeken stonden. Ik sprak een vriend die eerder voor zijn eigen moeder een kist had gemaakt en die vertelde me: "Het is helemaal niet moeilijk om te maken, maar doe het niet alleen, want het is een heel bijzonder maar ook emotioneel proces." Ik voelde tijdens het maken dat het goed was. Het is fijn iets heel concreets voor je vader te kunnen doen en ik weet ook zeker dat hij het te gek vind dat ik zijn kist heb gebouwd."
Deze kist is gemaakt door de zoon van de overledene. Aangezien hij geen timmerman is had hij hulp.