Skip to main content

Inspiratie over Kisten, Grafmanden, Lijkwades

Samen de kist op de schouder dragen

Het is prachtig als de kist op de schouder gedragen wordt. Helemaal als dat gedaan wordt door familie of vrienden. Samen draag je de overledene de kerk of de aula binnen, of een andere ruimte waarin het afscheid plaats zal vinden. De aanwezigen zullen meestal gaan staan, uit eerbied voor de overledene.
Na de bijeenkomst draag je de overledene weer op de schouder naar buiten. Je brengt hem samen naar het graf of het crematorium. Schouderen is een waardige manier van dragen. Hoog en indrukwekkend. Tegelijkertijd geeft het de mogelijkheid om heel dichtbij te komen. Als je eenmaal iemand gedragen hebt vergeet je dat nooit meer.
kist op de schouder dragen
familie draagt de kist de kerk binnen
samen de kist dragen

Praktisch:

Op de schouder dragen is niet moeilijk en bovendien minder zwaar dan onderhands dragen. Wij leggen van te voren uit hoe je dit doet en zullen het dragen begeleiden.
Je draagt de kist met zijn zessen. Mannen, vrouwen, jong of oud, iedereen kan meehelpen. Voor het draaggemak is het prettig om twee mensen van ongeveer gelijke lengte naast elkaar te hebben; de langste aan het hoofdeinde, de kleinste bij de voeten. Als er ver gelopen moet worden kun je onderweg van dragers wisselen. Ook een baarplank of mand is heel goed op de schouders te dragen.
iedereen kan helpen bij het dragen van de kist