Skip to main content

Inspiratie over Kisten, Grafmanden, Lijkwades

De Ode - Op handen dragen

De Ode probeert nabestaanden zoveel mogelijk bij de uitvaart te betrekken, zodat ze echt met elkaar het afscheid kunnen beleven. Ook als je iets verder van de overledene afstaat is het fijn om iets te kunnen doen. Een mooie manier om alle aanwezigen bij een afscheidsdienst een rol te geven is door samen letterlijk de overledene nog eenmaal op handen te dragen.

Praktisch:

Nodig alle aanwezigen uit om samen een haag te vormen, dicht naast en tegenover elkaar. De kist, de baarplank, of de mand wordt vanaf het begin van de haag doorgegeven. Handje voor handje, langzaamaan. Je hoeft hiervoor niet extra sterk te zijn, iedereen kan meedoen, ook de kinderen. Het is een indrukwekkende manier om de overledene uitgeleide te doen. Of om hem of haar de kerk of de aula binnen te brengen.

Een ervaring:

" 'Op handen dragen’, was voor mij een ritueel waarbij alle verschillen tussen de mensen wegvielen; groot en klein, oud en jong, zelfs vriend en vijand - iedereen werd één. We waren ongelofelijk samen maar tegelijkertijd was ik (op het moment dat ik droeg) ook even helemaal alleen met degene die ik naar het graf mocht dragen. Dank voor dit heel bijzondere en gedenkwaardige moment."