Skip to main content

Kies een kist

Zelf de uitvaartkist maken

Wil je graag iets bijzonders doen voor een overleden familielid of vriend(in)? Ben je niet bang voor emoties en handig met hout? Bied dan aan om de kist te maken. Mocht jouw aanbod in goede aarde vallen en je wilt aan de slag gaan, denk dan aan een paar praktische zaken.
De wet schrijft voor dat het zogenaamde lijkomhulsel van natuurlijk materiaal moet zijn. Vermijd het gebruik van kunststoffen voor kist en bekleding. Het gebruik van metaal voor verbindingen en handvatten is geen probleem. Mocht je verlijmd hout gebruiken, kies dan hechthout of spaanplaat met een eco-label.
Wat de maten betreft moet de kist vanzelfsprekend groot genoeg zijn voor de overledene (lichaamslengte plus 15 cm) en aan de andere kant niet te groot voor het graf of de oven van het crematorium. De uitvaartbegeleider kan je over dat laatste informeren.
Ontwerp je een constructie, ga dan uit van een vlakke bodem. Dat is wel zo makkelijk in de huidige uitvaartpraktijk waarbij alles op rolletjes loopt! Denk bij het ontwerp ook aan de manier waarop de kist gesloten en gedragen kan worden. Dat zijn handelingen die voor de nabestaanden als afscheidsritueel veel betekenis kunnen hebben.
Als je zelf geen werkplaats hebt of je hebt nauwelijks of geen ervaring met timmeren, dan kun je samen met Titus Meijer een kist maken. Op zijn website Samen de Kist Maken lees je hier meer over.