Uitvaartkist, grafmand, baarplank of lijkwade

Voor uitvaarten worden mooie producten gemaakt. Eenvoudige houten uitvaartkisten vindt u onder kisten. Grafmanden van riet of wilgen onder manden. Wilt u liever een uitvaart zonder kist kijk dan bij wades en baarplanken. U vindt handgemaakte kisten, een kist van lokaal Amsterdams hout, witte kisten, een doodskist om zelf te beschilderen en een kist van karton. Bekijk ambachtelijke wilgentenen grafmanden uit Zuid-Schermer en lijkwades uit kleinschalige Nederlandse ateliers.

grenenhouten uitvaartkist met lange grepen

Kies een kist

bamboe grafmand rond

Kies een mand

katoenen wade en baarplank

Kies een baarplank of wade

Kist, Mand en Wade Inspiratie

Afscheid nemen is een ritueel van vasthouden en loslaten, omhelzen en laten gaan. Zo neem je een geliefde in je armen om haar of hem in een doodskist te leggen. Of prent je iemand diep in je gedachten voordat je de wade sluit. Neemt de kist of baarplank op je schouders naar een plek oneindig ver verwijderd van het leven. Bekijk liefdevolle rituelen rond het gebruik van een kist of lijkwade.
eigen-gemaakte-kist-2.jpg

Zelf de kist maken

In onze catalogus vertellen we waar je aan moet denken als je zelf een kist wilt timmeren. En ook de mogelijkheid hoe je, als je geen ervaring of werkplaats hebt, toch een kist kunt maken.

We laten hier een aantal mooie voorbeelden van zelfgemaakte kisten zien.

Deze kist is gemaakt door een goede vriend van de overledene. Met een dakje van schelpen omdat ze zo van het strand hield.

Deze kist is gemaakt door de vrienden van de overledene. Ze hebben daarvoor materiaal gebruikt dat al jarenlang in de buurt van de overledene 'rond zwierf'.

Een ervaring:

"Mijn vader verzamelde boeken. Zijn woonboot stond er vol mee. Het idee van een eigen kist maken sprak me heel erg aan omdat geen enkele kist die je kan kopen klopte bij mijn vader. Toen we besloten boeken van mijn vader uit te delen op zijn afscheid kwamen vanzelf de boekenplanken vrij waarmee ik de kist heb gebouwd. Mijn vader zou een plekje krijgen tussen zijn zelf gebeitste planken, tussen de planken waarop ooit honderden van zijn zelf uitgezochte boeken stonden. Ik sprak een vriend die eerder voor zijn eigen moeder een kist had gemaakt en die vertelde me: "Het is helemaal niet moeilijk om te maken, maar doe het niet alleen, want het is een heel bijzonder maar ook emotioneel proces." Ik voelde tijdens het maken dat het goed was. Het is fijn iets heel concreets voor je vader te kunnen doen en ik weet ook zeker dat hij het te gek vind dat ik zijn kist heb gebouwd."

Deze kist is gemaakt door de zoon van de overledene. Aangezien hij geen timmerman is had hij hulp.

zelf de kist maken

verhuislift-met-kist-1.jpg

Het verhuisliftje en de kist

Ook als je 3 hoog achter woont, of aan een smal trappenhuis is in de meeste gevallen een thuisopbaring in de kist mogelijk. De kist door het raam naar buiten brengen is bij heel veel huizen mogelijk. De verhuislift kan de kist dan langzaam naar beneden laten zakken. De lift kan op de meeste plaatsen komen.

het verhuisliftje en de kist

sluiten_van_de_uitvaartkist.JPG

Samen de kist sluiten

Het sluiten van de kist kan een groot moment zijn, het is daarom prettig om er je tijd voor te nemen. Het is weer een stap in het laten gaan. Denk er over na wie je erbij wilt hebben, wanneer je het wilt doen. En misschien is er wel iets dat je mee wilt geven.

samen de kist sluiten

kinderen-schrijven-op-de-ki.jpg

Schrijven of tekenen op de kist

Een afscheidsgroet, herinnering of wens. Er kan op de meeste kisten iets geschreven of getekend worden. Dit kan thuis al gedaan worden, in het uitvaartcentrum, tijdens de afscheidsbijeenkomst of de condoleance.

schrijven of tekenen op de kist

beschilderde-uitvaart-kist.jpg

Uitvaartkist beschilderen

Hoe betrek je kinderen bij het afscheid? Soms is het makkelijker om iets te tekenen dan te schrijven. Een tekening kan mee in de kist. Een tekening is individueel. Je kan kinderen ook vragen om samen aan één tekening of schildering te werken. Gewoon heel dichtbij de overledene namelijk op zijn of haar kist! Plastic op de vloer, acrylverf, kwasten en stiften in huis, versnaperingen bij de hand. Een bijzonder afscheids-event!

Een ervaring:

“Het was een idee van opa zelf om de kleinkinderen de kist te laten beschilderen. Daardoor werd de kist en de crematie ook van hen. Vol trots hebben ze op de afscheidsbijeenkomst de kist volgelegd met de meegebrachte bloemen.”

uitvaartkist beschilderen

op_handen_dragen_3.jpg

Op handen dragen

Een manier waarop alle aanwezigen de overledene nog eenmaal letterlijk op handen kunnen dragen. De aanwezigen worden gevraagd om in een haag te gaan staan, heel dicht naast elkaar en heel dicht tegenover elkaar. De kist, de baarplank, of de mand wordt vanaf het begin van de haag doorgegeven. Handje voor handje, langzaamaan. Je hoeft niet extra sterk of speciaal van lengte te zijn, iedereen kan meedoen, ook de kinderen. Het is een indrukwekkende manier om de overledene uitgeleide te doen, of om de overledene binnen te brengen.

Een ervaring:

"'Op handen dragen’, was voor mij een ritueel waarbij alle verschillen tussen de mensen wegvielen; groot en klein, oud en jong, zelfs vriend en vijand - iedereen werd één. We waren ongelofelijk samen maar tegelijkertijd was ik (op het moment dat ik droeg) ook even helemaal alleen met degene die ik naar het graf mocht dragen. Dank voor dit heel bijzondere en gedenkwaardige moment."

op handen dragen

ode-dragen-grafkist-schouder.jpg

Samen de kist op de schouder dragen

Samen de kist dragen kan een belangrijk onderdeel zijn van de uitvaart. Het is prachtig als er op de schouder gedragen wordt. Nicole, Walther of Mette leggen het uit en begeleiden het dragen helemaal. Je hebt er 6 mensen voor nodig. Mannen, vrouwen, jong of oud, iedereen kan in principe meehelpen. Qua draag gemak is het prettig om 2 personen met vergelijkbare schouderhoogtes naast elkaar te hebben; de twee langste aan het hoofdeinde, de twee middelste in het midden en de twee kortste aan het voeteneinde. Als er ver gelopen moet worden is het mogelijk om onderweg van dragers te wisselen.

Iedereen kan in principe meehelpen met het dragen van de kist.

Op al deze foto's dragen de familie en/of vrienden de kist. Maar wij kunnen natuurlijk ook professionele dragers inhuren die dit doen, zoals op deze foto's.

samen de kist op de schouder dragen

Copyright © 2018 - De Ode - Alle rechten voorbehouden