Overlijden in een ziekenhuis
V. Wat gebeurt er als iemand overlijdt in een ziekenhuis?
A. Het ziekenhuis brengt een overledene in de regel binnen drie uur na overlijden naar het ziekenhuis-mortuarium. Vóór die tijd nog afscheid genomen worden op de afdeling. Een overledene kan eventueel rechtstreeks overgebracht worden van de afdeling naar huis of een uitvaartcentrum, mits dat binnen die drie uur te realiseren is door een uitvaartondernemer, in opdracht van de nabestaanden.
V. Wat is het verschil tussen een ziekenhuis-mortuarium en een uitvaartcentrum?
A. Een ziekenhuis-mortuarium is in de regel praktisch ingericht. Anders dan bij een uitvaartcentrum is geen of beperkt bezoek mogelijk.
V. Waarom krijg ik van het verplegend personeel een kaartje van een uitvaartondernemer?
A. Een aantal ziekenhuizen laat het beheer van het mortuarium over aan een plaatselijke begrafenisondernemer. Het betekent niet dat u aanbevolen wordt met deze onderneming de rest van de uitvaart te regelen.
V. Zijn er kosten verbonden aan het gebruik van het mortuarium van het ziekenhuis?
A. Ja, daar zijn kosten aan verbonden. De prijzen verschillen per ziekenhuis. De kosten vallen niet onder een ziektekostenverzekering maar onder uitvaartkosten.
V. Kan iemand die in het ziekenhuis is overleden toch thuis worden opgebaard?
A. Ja dat kan. U kunt met een uitvaartbegeleider van de Ode het vervoer en het thuis opbaren regelen.
Overlijden in een verzorgingshuis
V. Kan iemand op zijn of haar eigen kamer opgebaard worden?
A. In veel verzorgingshuizen kan dat. Zeker als een begrafenisonderneming de verantwoordelijkheid voor het opbaren op zich neemt.
V. Kan het personeel helpen bij de laatste verzorging?
A. Dat was vroeger de gewoonte. Tegenwoordig verschilt het per huis of het personeel daar de mogelijkheid toe heeft. In het andere geval helpt de Ode daarbij.
V. Hoeveel dagen heb ik voordat de kamer leeg opgeleverd moet worden?
A. Ook dat verschilt per huis. In het slechtste geval moet de kamer leeg vóór de uitvaart. De tendens is om de nabestaanden eerst alle tijd te geven om afscheid te nemen.
Overlijden in het buitenland
V. Hoe zorg ik dat een overledene terug naar Nederland komt?
A. In het geval de overledene een reis- of ziektekostenverzekering heeft die de repatriëring dekt regelt de verzekeraar in overleg
met de nabestaanden alles dat nodig is om iemand terug naar Nederland te brengen. In het geval er geen dekking is van de repatriëring zullen de nabestaanden zelf een lokale begrafenisondernemer in de hand moeten nemen voor het regelen hiervan.
V. Wat kan ik in Nederland alvast doen zolang de overledene nog in het buitenland is?
A. Contact zoeken met een uitvaartondernemer om de begrafenis of crematie te bespreken en voor te bereiden. Samen vast nadenken over het afscheid en de uitvaart. U kunt de Ode uitvaartbegeleiding dag&nacht bereiken op tel. 020 4190882.