condoleance en andere mogelijkheden

Condoleance

De gewoonte om na de begrafenis of crematie tot steun van elkaar nog iets te eten en te drinken is van alle tijden. Condoleren komt van dolēre (pijn hebben, treuren) en con (samen, met). Met elkaar meeleven. Dat kan ook zonder strakke etiquette en rijtjes. Wat de consumpties betreft, bij de meeste begraafplaatsen en crematoria kun je bestellen wat je wilt. Koffie, kruidenthee, de mooiste fruitsappen, wijn of champagne. En mocht u meer voelen voor een café of een paviljoen aan zee als locatie dan kan dat ook. Alles voor een persoonlijk afscheid.

Condoleance Inspiratie

herinneringstafel-met-boeken.jpg

Een meegeef-tafel

Soms laat de overledene een verzameling achter, of gewoon heel veel spullen. Bijvoorbeeld een verzameling olifanten, CD's, spullen voor in de letterbak, kauwgomballen-plaatjes. Het kan een mooi idee zijn om bij de afscheidsbijeenkomst de spullen mooi uit te stallen, op een tafel zodat de mensen spullen mee kunnen nemen. Op deze manier kunnen er herinneringen opgehaald worden en krijgen de spullen een tweede huis.

Een heel mooi voorbeeld van een meegeef-tafel is deze foto van deze enorme tafel op een afscheidsbijeenkomst van een boekenvezamelaar. In elk boek zat een boekenlegger, die de kinderen speciaal voor deze gelegenheid gedrukt hadden. Het was geen optie om zonder boek naar huis te gaan.

een meegeef-tafel, ideeën voor de condoleance

herinneringsstok.jpg

Kaarten op een stok

We kwamen dit prachtige idee tegen tijdens een uitvaart. De vele kaarten die de familie ontvangen hadden waren op een stok bevestigd. Deze stokken stonden, tijdens de bijeenkomst en naderhand, tegen de muur en waren een prachtige aanwezigheid van de steun die de familie had ondervonden. En het was bovendien een mooie en persoonlijke versiering van de ruimte.

kaarten op een stok

spullen-meegeven-3.jpg

Wat doe je met de verzameling?

Hij was een echte verzamelaar van prullen. Zijn huis stond tjokvol, de muren hingen vol, de kasten puilden uit, het zag er prachtig uit. Het was duidelijk dat de spullen met liefde waren verzameld. Toen hij overleden was hebben zijn broers en zijn zus een flink aantal spullen naar de uitvaart meegenomen. De prullen werden uitgestald op tafels en alle vrienden en bekenden van hem werden verzocht iets mee te nemen. Al snel ontstond er grote drukte rond de tafels. Er werden herinneringen opgehaald, verhalen verteld, ontmoetingen vonden plaats, het was vrolijk, liefdevol en warm.

Samen praten over wat je uitkiest uit de persoonlijke nalatenschap van een familielid of vriend.

wat doe je met de verzameling?

herinneringstafel-1.jpg

Een herinneringstafel

Het kan heel mooi zijn om een herinneringstafel in te richten. Na de bijeenkomst, in de receptieruimte bijvoorbeeld. Het kan een goede manier zijn om herinneringen op te halen. Het inrichten kan met foto's, maar ook voorwerpen.

herinneringstafel

troost-taart-CarolineSchroder.jpg

Taarten van Ogentroost

Ogentroost is een Amsterdams catering collectief dat kookt met toevoeging van eetbare bloemen. De tientallen bloemsoorten worden in eigen tuinen gekweekt op het terrein van ateliercomplex Nieuw en Meer, en daarmee worden prachtige taarten, pannekoeken en hapjes gemaakt; visueel verleidende gerechten. En heel lekker bovendien.

taarten van Ogentroost

FoodDept_catering_amsterdam-uitvaart.jpg

Catering van FoodDept

Ambachtelijke gerechten of lekker huisgebakken brood belegd met verse ingredienten, liefst biologisch. FoodDept verzorgt gerechten, sandwiches en drankjes op maat, regelt faciliteiten, gastvrouwen en gastheren, kleedt de tafel aan en laat tot slot alles opgeruimd achter. FoodDept kookt op locatie, binnen of buiten.

catering van FoodDept

appeltaart.jpg

Mag ik mijn eigen gebakken appeltaart meenemen?

Wij krijgen geregeld de vraag of je eten dat jezelf bereidt hebt mag meenemen voor bij de condoleance. Of die speciale lekkere wijn die je zelf meeneemt mag schenken. Helaas kan dat niet. Je kunt er eigenlijk vanuit gaan dat het in geen enkele koffiekamer van crematoria en begraafplaatsen mag. Als het afscheid op een alternatieve lokatie plaatsvindt zijn er iets meer mogelijkheden. In een cafe of resturant kun je in samenwerking met de keuken iets bedenken dat zij bereiden.

De meest ideale plek voor het nuttigen van zelfgemaakte sushi's, paling kroketten of eigen gesmeerde boterhammen is thuis, in het atelier of werkplaats of een (gehuurde) plek die geen horecabestemming heeft.

eigen gebakken appeltaart meenemen?

Copyright © 2018 - De Ode - Alle rechten voorbehouden