Skip to main content
begraven of cremeren in Amsterdam

Begraven of Cremeren

De keus voor begraven of cremeren kan samenhangen met familiegewoontes. Soms is het een gevoelskeuze. Het is ook de keus voor hetgeen na de uitvaart overblijft. Een graf is een vaste plek, de as kan overal mee naartoe genomen, bewaard, verdeeld of verstrooid worden. Ook het kostenverschil kan een rol spelen. Waar liggen de begraafplaatsen en crematoria van Amsterdam? Welke natuurbegraafplaatsen kent Nederland? Wat is het verschil tussen een eigen graf en een algemeen graf. Wat mag je doen met de as na een crematie? Is cremeren goedkoper dan begraven?

Begraafplaatsen en crematoria in Amsterdam

Amsterdam heeft vier crematoria en meer dan zeven begraafplaatsen. In uw keuze bent u vrij. Zorgvlied en De Nieuwe Noorder liggen aan het water en zijn per boot bereikbaar. Sint Barbara en R.K. Buitenveldert zijn van oorsprong katholiek maar staan open voor iedereen. Ook in het gebruik van de aula, kapel of condoleanceruimte bent u vrij. Eventueel huren we voor u een andere locatie voor de afscheidsbijeenkomst of de condoleance.

Natuurbegraafplaatsen in Nederland

Ook als u kiest voor een begraafplaats of crematorium buiten de stad kan de Ode de uitvaart verzorgen. Wist u dat Nederland een aantal natuurbegraafplaatsen kent? Kijk hieronder voor een overzicht. Bij natuurbegraven staat de verbondenheid met de natuur centraal.

Keuze in graven. Een algemeen graf of een eigen graf

Een algemeen graf is voor meerdere personen en wordt uitgegeven voor tien jaar. De begraafplaats bepaalt wie er begraven wordt. Na afloop van de tien jaar wordt het graf geruimd. Een eigen graf is voor één of meerdere personen en wordt uitgegeven voor tien of twintig jaar met recht op verlenging. Als eigenaar bepaal je zelf wie er begraven wordt. Graven worden bijna nergens meer voor eeuwig uitgegeven behalve op natuurbegraafplaatsen. Twee andere verschillen tussen algemene en eigen graven: de kosten van algemene graven zijn lager dan die van eigen graven; de beperkende regels voor grafmonumenten zijn strikter voor algemene dan voor eigen graven.

Crematie en asbestemming

U bent in Nederland geheel vrij om zelf te bepalen wat u met de as doet na de crematie. U kunt de as bijzetten in een urnenmuur van een crematorium of in een bestaand eigen graf op een begraafplaats. U kunt de as laten uitstrooien boven zee of zelf uitstrooien op een plek in de natuur. U mag de as mee naar huis nemen, het verdelen over verschillende bestemmingen om er bijvoorbeeld sieraden mee te laten vullen. De wet stelt één restrictie: u krijgt niet eerder de beschikking over de as dan een maand na de crematie.

Verschil in kosten tussen begraven en cremeren

Cremeren in Nederland kost gemiddeld €1000. Er zijn crematoria die een zgn. technische crematie aanbieden vanaf ca. €420. Dat is een crematie zonder afscheidsbijeenkomst in de aula van het crematorium en vaak op een tijdstip bepaald door het crematorium. Bij begraven komt de goedkoopste optie, begraven in een algemeen graf voor tien jaar, gemiddeld op ca. €1000. Begraven in een nieuw eigen graf voor tien jaar kost afhankelijk van begraafplaats en de ligging van het graf ca. €2000 tot meer dan €5000. Daarbij ligt de prijs van een urn of andere asbestemming gemiddeld lager dan die van een grafmonument. Genoemde prijzen zijn exclusief de overige kosten van de uitvaart zoals de kist, de kaart, het gebruik van de aula, de consumpties etc.

Begraven Cremeren Inspiratie