Skip to main content

Inspiratie voor een afscheidsbijeenkomst

Spreken bij een uitvaart

Voor je begint

Als je twijfelt doe het dan juist wel! Regel eerst de praktische zaken. Neem de tijd, maak je hoofd leeg, luister naar muziek, wandel, kijk foto’s, praat met anderen, mediteer, haal herinneringen op. Probeer te schrijven zoals je het zelf zou vertellen. Kort en simpel, woorden die je echt meent, vanuit je hart, dichtbij jezelf. Vertel vooral over de ander en geef jezelf een bescheiden rol. Als er meerdere sprekers zijn stem dan met elkaar af waar je over vertelt. Honderd woorden is ongeveer één minuut, vraag hoeveel tijd je kan nemen.
spreken bij een uitvaart

De inhoud

Je maakt een verhaal met een aantal ingrediënten: een begin, een middenstuk en een eind, of een andere rode draad. Grapjes mogen en zijn ontspannend. Als je iets minder positiefs noemt werkt dat meestal ook opluchtend. Bijvoorbeeld: mama kon eigenlijk helemaal niet koken. Als je een leven wilt schetsen deel dit dan in periodes in, zodat je de grote lijn kan blijven zien. vertel uit elke periode een korte anekdote, maak geen opsomming.

Een ingang voor je verhaal

Wat was jullie band? Wat is er speciaal en zal je je herinneren. Vertel één bijzonder of dierbaar moment of een grappige herinnering. Waar houd je het meest van en wat zal je missen? je kunt ook een opvallende eigenschap van iemand als uitgangspunt nemen, bijvoorbeeld dat iemand heel lief was, of attent, of sportief, of kookgek. Hoe zag dat er bij hem of haar uit?
Een woord, een zin of een uitspraak die je nooit zal vergeten kan ook een mooi uitganspunt zijn. en vertel dan een voorbeeld. Of een foto of voorwerp aan de hand waarvan je een herinnering vertelt. Herinneringen van anderen (buren, collega’s, sportvrienden, klasgenoten) zijn ook op te nemen in je verhaal. Je kunt ook anderen interviewen over de overledene en daar een verhaal van maken.

De uitvoering

Print de tekst uit in lettergrote 16 of 18. Lees je tekst thuis een paar keer hardop, misschien ook al aan een ander, voor. Als dat prettig voelt vraag je iemand om op de uitvaart tijdens het lezen bij je te staan. Voordat je begint adem je een paar keer diep door, je gaat stevig met beide voeten op de grond staan en je laat je buik los hangen. Vertel rustig, neem de tijd, neem een slokje water.