Skip to main content

Inspiratie voor een afscheidsbijeenkomst

Een informeel afscheid - buiten

Hoe informeler de locatie, hoe informeler het afscheid. Als de hele uitvaart buiten plaatsvindt worden alle kaders ruimer. Je kunt denken aan een afscheid in de tuin, in een natuurgebied of in een park. Daar ben je helemaal los van de sfeer van de aula, van een crematorium of begraafplaats. Dat kan heel ontspannend zijn.
Buiten kun je net zoveel tijd nemen als je zelf nodig acht. Een aantal begraafplaatsen en crematoria hebben tegenwoordig trouwens ook een 'buiten-aula'.

Een uitvaart in een natuurgebied

Deze afscheidsbijeenkomst werd buiten op het land gehouden. Vervolgens droegen de familie en vrienden de overledene naar een ruimte, dichtbij de entree van het natuurgebied. Daar werd samen nog iets gegeten en gedronken.
uitvaart in de natuur

Een uitvaart in een park

Je kunt voor een uitvaartbijeenkomst niet altijd in een park terecht. In dit geval waren we welkom. De familie en vrienden hadden allemaal iets meegenomen voor na het afscheid. Met zijn allen hielden ze een picknick rondom de overledene.
uitvaart buiten in een park
uitvaart buiten in een park afscheidsbijenkomst

Een uitvaart in de tuin

Deze foto’s tonen een prachtig voorbeeld van een afscheidsbijeenkomst in de tuin van de overledene. De kist stond middenin de tuin. De familie hield toespraken en draaide muziek. Iedereen werd uitgenodigd iets op de kist te schrijven. De overledene werd vervolgens in zijn favoriete bus, de Citroën HY, naar de begraafplaats gebracht. Na de begrafenis was er in de tuin nog wat te eten en te drinken. De nazit ging nog lang door.