Skip to main content

Inspiratie voor een afscheidsbijeenkomst

Een informeel afscheid - in de werkplaats of het atelier

Dit is een mooi voorbeeld van een afscheidsbijeenkomst in de werkplaats van de overledene. De werktafels werden aan de kant geschoven en de vloer werd aangeveegd. Omdat het midden in de winter was werd de ruimte met de houtkachel warm gestookt. Familie en vrienden kwamen naar de werkplaats toe. Er was alle tijd om te luisteren naar verhalen over de overledene, maar ook om samen herinneringen te delen bij een drankje en een hapje.
Het informele karakter van een afscheid wordt mede bepaald door de locatie. In een aula van een begraafplaats of crematorium is de sfeer anders dan op je eigen plek. Hierbij kun je denken aan het atelier, de tuin, je eigen woonkamer, de werkplaats, een favoriet café, en ga zo maar door. Op een informele plek kun je ook nog eens net zoveel tijd nemen als je zelf nodig acht.
Misschien spreekt dit je aan, maar is de ruimte die je hebt niet groot genoeg. Je kunt dan overwegen om niet iedereen tegelijk uit te nodigen, en meerdere kleine, intieme bijeenkomsten te houden.
uitvaart in café 1