afscheidsbijeenkomst de Ode uitvaartbegeleiding

Afscheidsbijeenkomst

Afscheid nemen met elkaar. In grote of kleine kring. In de aula van een begraafplaats of een fijne zaal in de buurt. Iedereen, jong en oud kan meehelpen om van de bijeenkomst iets persoonlijks te maken. De een spreekt makkelijker in het openbaar, een ander verzorgt liever een presentatie van foto’s uit het familiealbum. Er is plaats voor muzikanten uit eigen kring en voor degenen die helpen met het inrichten van de zaal. Gezamenlijk herdenk je de overledene, neemt afscheid en deelt het verlies. Wij helpen bij het uitzoeken van de juiste locatie, met het samenstellen van het draaiboek en zorgen met een goede planning dat overal voldoende tijd voor is.
aula van begraafplaats en crematorion Zorgvlied
Aula's
alternatieve afscheidslocatie uitvaart Amsterdam
Andere lokaties

Afscheidsbijeenkomst Inspiratie

samen_kist_dragen_de_ode.JPG

De kist op de schouder dragen

Een belangrijk onderdeel van een afscheidsbijeenkomst kan het dragen van de kist zijn. Het is prachtig als de kist op de schouder wordt gedragen door familie, vrienden. Er zijn 6 mensen voor nodig. Mannen, vrouwen, jong of oud, iedereen kan in principe meedragen. Voor het draag-gemak is het handig om 3x2 personen van dezelfde lengte te hebben; de twee langste dragen het hoofdeinde, de twee middelste dragen het middelste deel en de twwe kortste het voeteneinde. Nicole, Wlather en Mette leggen het de dragers graag uit, we zullen het dragen begeleiden. Als er ver gelopen moet worden kun je denken aan verschillende ploegjes die elkaar afwisselen.

Het dragen kan natuurlijk ook heel goed gedaan worden door proffesionele dragers.

de kist op de schouder dragen

op-handen-dragen-2.jpg

Op handen dragen

Een indrukwekkende manier om een overledene uitgeleide te doen is het Op Handen Dragen. Op deze manier kunnen alle aanwezigen nog eenmaal de overledene letterlijk op handen dragen. Iedereen gaat in een haag staan, heel dicht naast elkaaren heel dicht tegenover elkaar. De kist, de baarplank of de mand wordt vanaf het begin van de haag doorgegeven. Handje voor handje, langzaam aan. Je hoeft niet extra sterk of speciaal van lengte te zijn, iedereen kan meedoen, ook de kinderen.

Een ervaring:

"'Op handen dragen’, was voor mij een ritueel waarbij alle verschillen tussen de mensen wegvielen; groot en klein, oud en jong, zelfs vriend en vijand - iedereen werd één. We waren ongelofelijk samen maar tegelijkertijd was ik (op het moment dat ik droeg) ook even helemaal alleen met degene die ik naar het graf mocht dragen. Dank voor dit heel bijzondere en gedenkwaardige moment."

op handen dragen

live-muziek-op-een-uitvaart.jpg

Live muziek bij de afscheidsbijeenkomst

Live muziek gaat doorgaans direct naar het hart. Zeker als de muzikanten vrienden of familie zijn van de overledene. Of als de gespeelde muziek heel belangrijk was voor de overledene. Samen iets zingen kan ook dat effect op het hart hebben. Er wordt een andere snaar aangeroerd dan de muziek via de speakers.

live muziek bij de afscheidsbijeenkomst

schrijven-2.jpg

Herinneringen verzamelen

Als je een verscheidenheid aan herinneringen wilt verzamelen is het een idee om de vraag op de rouwkaart te zetten. Bijvoorbeeld "We zouden het heel fijn vinden als je een herinnering aan ...... – een foto, een tekstje, wat dan ook – wilt meenemen". Op deze manier geef je mensen de tijd en de ruimte om daar goed over na te denken en iets moois mee te nemen.

herinneringen verzamelen

informele-uitvaart-werkplaats.jpg

Informeel afscheid, in de werkplaats

Het informele karakter wordt behalve door wat je met elkaar doet of deelt ook door de locatie bepaald. In een aula van een begraafplaats of crematorium is de sfeer anders als in je eigen plek. Als eigen plek kun je denken aan het atelier, de tuin, je eigen woonkamer, de werkplaats, het favoriete cafe, ga zo maar door. Op al deze plekken kun je ook nog eens zoveel tijd nemen als je zelf nodig acht.

Deze foto is een mooi voorbeeld van een afscheidsbijeenkomst in de werkplaats van de overledene. De werktafels werden aan de kant geschoven, de vloer aangeveegd en omdat het winter was werd de ruimte warm gehouden met de houtkachel.

informeel afscheid - in de werkplaats

microfoon.jpg

Spreken bij een uitvaart

voor je begint

Als je twijfelt doe het dan juist wel! Regel eerst de praktische zaken. Neem de tijd, rust, maak je hoofd leeg, luister naar muziek, wandel, kijk foto’s, praat met anderen, mediteer, haal herinneringen op. Probeer zo te schrijven zoals je het zelf zou vertellen. Kort en simpel, woorden die je echt meent, vanuit je hart, dicht bij jezelf. Vertel vooral over de ander en geef jezelf een bescheiden rol. Als er meerder sprekers zijn stem dan met elkaar af waar je over verteld. (verschillende sprekers allemaal een deel van de tijdlijn invullen). 100 woorden is ongeveer 1 minuut, vraag hoeveel tijd je kan nemen.

over de inhoud

Je maakt een verhaal door een aantal ingrediënten; Een begin, middenstuk en eind of een andere rode draad. Grapjes mogen en zijn ontspannend. Als je iets minder positiefs noemt werkt dat meestal ontspannend. Bv: mama kon eigenlijk helemaal niet koken. Als je een levensbeeld wil schetsen deel dit dan in periodes in zodat je de grote lijn kan blijven overzien, uit elke periode een korte anekdote, maak geen opsomming. Wat was jullie band? Wat is er speciaal en zal je je herinneren. Vertel 1 bijzonder/ dierbaar moment / grappige herinnering. Waar hou je het meest van en wat zal je missen. Opvallend kenmerk van iemand als uitgangspunt, bijvoorbeeld lief, attent, sportief, kookgek, energiek, zorgzaam, etc. Een woord/ zin/ een uitspraak die je nooit zal vergeten en vertel dan een voorbeeld. Herinneringen van anderen (buren, collega’s, sportvrienden, klasgenoten) opnemen in je verhaal. V anuit een foto of voorwerp een herinnering delen. Je kan ook anderen interviewen en dit vertellen.

en dan de uitvoering

Print de tekst uit in lettergrote 16 of 18. Lees je tekst thuis een paar keer hardop voor, misschien ook al aan een ander. Als het fijn voelt vraag je iemand om tijdens het lezen op de uitvaart bij je te staan. Voordat je begint adem je een paar keer diep door, gaat stevig met beide voeten op de grond staan en je laat je buik los hangen. Vertel rustig, neem je tijd, neem een slokje water.

spreken bij een uitvaart

schrijven-op-kist.jpg

Een laatste boodschap op de kist schrijven

Op de meeste kisten is het mogelijk iets te schijven en te tekenen; een laatste boodschap, een wens, een groet of een herinnering. Dit kan als onderdeel van de afscheidsbijeenkomst; voorafgaand, of naderhand. De kist wordt op deze manier letterlijk bedolven onder de liefdevolle berichten.

een laatste boodschap op de kist

uitvaart-in-tuin-3.jpg

Een informeel afscheid in de tuin

Het informele karakter wordt behalve door wat je met elkaar doet of deelt ook door de locatie bepaald. In een aula van een begraafplaats of crematorium is de sfeer anders als in je eigen plek. Als eigen plek kun je denken aan het atelier, de tuin, je eigen woonkamer, de werkplaats, het favoriete café, ga zo maar door. Op al deze plekken kun je ook nog eens zoveel tijd nemen als je zelf nodig acht.

De foto's zijn een prachtig voorbeeld van een afscheidsbijeenkomst in de tuin van de overledene. De kist stond middenin de tuin. De familie hield toespraken, er werd muziek gedraaid. Iedereen werd uitgenodigd iets op de kist te schrijven, de overledene werd vervolgens in zijn favoriete bus, de Citroën HY naar de begraafplaats gebracht. En na de begrafenis was er iets te eten en te drinken. De nazit ging nog lang door.

informeel afscheid - in de tuin

1-bloem-meenemen-1.jpg

1 bloem meenemen

Het kan heel mooi zijn als iedereen 1 bloem meeneemt naar de uitvaart. Met elkaar maak je dan één of meerdere boeketten. De bloemen kunnen in verschillende vazen worden neergezet, op de kist of op de wade worden gelegd. De wens om 1 bloem mee te nemen naar de uitvaart kan aangegeven worden op de rouwkaart.

1 bloem meenemen

bloemen-bij-afscheid-vouwen-4.JPG

Bloemen vouwen bij een afscheid

De kleinzoon vertelde op de uitvaart van zijn oma aan de aanwezigen dat hij veel heeft geknutseld met zijn oma. Hij gaf iedereen een vouwblaadje. De kleinzoon had een extra grote, zo kon hij goed voordoen hoe de bloem gevouwen moest worden. Iedereen vouwde een bloem en alle papieren bloemen werden uiteindelijk op de baar bij zijn oma gelegd.

bloemen vouwen bij een afscheid

bos-bloemen-uit-tuin.jpg

Bloemen uit eigen tuin

Een boeket voor de uitvaart hoeft natuurlijk niet bij een bloemist vandaan te komen. Je kan bloemen uit de eigen tuin gebruiken. In de zomer bloemen, misschien neem je in de herfst of winter mooie takken of bladeren mee.

bloemen uit eigen tuin

interview-klein.jpg

Interview tijdens de uitvaart

Tijdens de bijeenkomst kun je met de aanwezigen een interview houden. Je kunt met de microfoon rondgaan en vragen stellen. Op deze manier ontstaat er een losse sfeer met als onderwerp de overledene. Er vindt een gesprek plaats, iedereen kan meedoen. De opnames van de live interviews kunnen worden bewaard en later nog eens teruggeluisterd worden.

Een ander soort interview is het schriftelijke interview, een vragenlijst.

Voor kinderen is dit een hele goede manier om betrokken te worden bij de uitvaart. Van te voren wordt een vragenlijst gemaakt, gekopieerd en onder de aanwezigen uitgedeeld. Het is belangrijk dat er wel tijd is om de lijst in te vullen. Dat kan tijdens de bijeenkomst, er wordt mooie muziek opgezet en tijdens de muziek kunnen mensen de lijst invullen. Of je vraagt mensen na de bijeenkomst de lijsten in te vullen. De ingevulde lijsten kunnen een herinneringsboek worden.

interview tijdens de uitvaart

informele-afscheidsbijeenkomst-kleine-aula.jpg

Informeel afscheid, in de aula

Persoonlijk, dichtbij, ontspannen, eigen, specifiek: een informele uitvaart. Hierbij denk je misschien niet meteen aan een aula van een begraafplaats of crematorium. Maar het is bij sommige aula's wel mogelijk.

Zoals bijvoorbeeld op de foto hierboven. Dit is een kleine, intieme afscheidsbijeenkomst in de kleine aula van De Nieuwe Ooster in Amsterdam. Men zat rondom de overledene en vertelde verhalen aan de hand van meegenomen voorwerpen.

De foto rechts is een mooi voorbeeld van een afscheid in de grote aula van crematorium Haarlem. De stoelen zijn in een kring rondom de overledene gezet, heel dichtbij.

Het informele karakter wordt behalve door de locatie natuurlijk ook bepaald door met wie je dat doet en wat je met elkaar doet.

De foto hierboven is van een afscheid in de tuinkamer van Begraafplaats Buitenveldert in Amsterdam. De comfortable fauteuils staan rondom de overledene. De ruimte is bovendien heel licht. De crematie vond elders plaats.

informeel afscheid - in de aula

ritueel-laatste-groet-hand.jpg

Handen op de kist, een laatste groet

Een mooi ritueel om gezamelijk afscheid nemen is met alle aanwezigen een kring rond de kist te maken, heel dichtbij te komen en alle handen op de kist te leggen. Met grote groepen lijkt dat onmogelijk maar niets is minder waar. Men komt heel dichtbij elkaar te staan, men houdt elkaar vast en samen houd je de kist vast.

handen op de kist, een laatste groet

stenen-bij-afscheid.jpg

Een steentje mee naar de uitvaart

Je kunt in de rouwbrief of andere uitnodiging voor de uitvaart de genodigden vragen een steentje, schelp of iets uit de natuur mee te nemen. Deze kunnen bij een begrafenis bij het graf worden gelegd. Later kun je met al die steentjes een monument maken, op het graf, thuis, of in de tuin.

een steentje meenemen naar de uitvaart

live-muziek-uitvaart-3.jpg

Live muziek bij het wegbrengen

Begeleiding door live muziek bij het wegbrengen vanuit een aula naar het graf, of van de afscheidsbijeenkomst naar het vervoer, of van het huisadres naar de lokatie waar de afscheidsbijeekomst wordt gehouden kan heel prettig zijn. Het wegbrengen is meestal een wandeling in de open lucht en door de muziek kan de laatste wandeling een intense concentratie krijgen.

live muziek bij het wegbrengen

herinneringsslinger-1.jpg

Herinneringsslinger

Een mooi idee: portretten van verschillende momenten uit het leven van de overledene vergroten en als een slinger ophangen of mooi op een tafel neer leggen of zetten. Je kunt ook een boom behangen of een muur helemaal vol plakken. Het is een prettige manier om via foto’s naar het leven te kijken, om in gesprek met andere aanwezigen te raken en herinneringen op te halen.

herinneringsslinger

informele-afscheidsbijeenkomst-cafe-2.JPG

Informeel afscheid in 't café

Het informele karakter wordt behalve door wat je met elkaar doet of deelt ook door de locatie bepaald. In een aula van een begraafplaats of crematorium is de sfeer anders als in je eigen plek. Als eigen plek kun je denken aan het atelier, de tuin, je eigen woonkamer, de werkplaats, het favoriete cafe, ga zo maar door. Op al deze plekken kun je ook nog eens zoveel tijd nemen als je zelf nodig acht.

Deze foto's zijn een mooi voorbeeld van een afscheidsbijeenkomst in 't café, de favoriete plek van de overledene. De kist werd midden op het biljart gezet, mensen konden van dichtbij afscheid nemen en de café-poes nestelde zich boven op de kist.

informeel afscheid - in 't café

Copyright © 2018 - De Ode - Alle rechten voorbehouden