Skip to main content

Inspiratie over de Ode

Een ode van goud

benodigdheden:
Doodskist, eenvoudig model van massief vuren of grenen, gelakt Bladgoud, ongeveer 24 boekjes á 25 vel van 8x8cm. Metaallijm, Snelmixtion ca 300 ml. Kwast voor het aanbrengen van de lijm. Schaar voor het knippen van bladgoud en watten om te polijsten.
verder nodig:
Goed gezelschap, voldoende wijn, schemerlicht en een hoop herinneringen.
ervaring:
Een beetje handigheid is voldoende om het flinterdunne, fragiele blad op het hout te zetten. En een zachte hand om het blaadje aan te strijken
hoe lang je erover doet:
Met 2 á 3 personen ca. 1 hele dag of 2 á 3 avonden. De lijm zet je in één keer op de hele kist op en blijft 60 uur verwerkbaar. Daarna begint het fijne werk. Het bladgoud worden overlappend geplakt. Naderhand, als de lijm droog is, kun je met een dot watten de overlappingen wegwrijven en ontstaat een min of meer naadloos geheel.
variant:
In plaats van bladgoud: messingblad (ook wel genoemd slagmetaal of klatergoud)
kosten:
Een eenvoudige vurenhouten kist kost ca € 650,- Als je deze geheel beplakt met 23 ¾ karaats bladgoud kom je aan materialen op ca €1100,- Totaal van kist en bladgoud: ca € 1760,- Als je dezelfde kist beplakt met bladmessing kom je aan materialen op ongeveer € 150,- Totaal van kist en bladmessing ca € 800,-.