Skip to main content

Inspiratie over de Ode

De Ode etalage

Onze etalage op de Levantkade richten we met plezier in. Toen De Ode in 1996 begon kozen we speciaal voor een grote, open ruimte aan het water. We wilden het taboe rondom de dood doorbreken, en met onze etalage gooiden we de deuren open.
Iedereen die langsliep kon naar binnen kijken. We toonden de eerste uitvaart-fietskar, gemaakt door een Limburgse fietsenmaker, die hem voor zichzelf bouwde, maar hem graag aan ons in bruikleen gaf. We lieten een wilgentenen grafmand zien om een nieuw en zeer duurzaam en lokaal geproduceerd uitvaartproduct onder de aandacht te brengen.
De doe-het-zelf kist volgde met een 'gratis' rode schep erbij, een roeiend skeletje tijdens SAIL, en een kist beplakt met goudpapier. We zetten een Canta voor het raam, met een doodskist op het dak. En gaven daarbij een lijst van tien tips om uitvaartkosten te besparen.
Rond Allerzielen verwijzen we ieder jaar naar Mexico, en de Dag van de Doden, die daar op 2 november groots gevierd wordt. Met skeletjes op alle hoeken van de straten. Er is dan een agenda met al de Allerzielen vieringen in Amsterdam zichtbaar.
Loop gerust een keer langs, want onze etalage is telkens weer anders. De Ode hoopt op deze manier een gesprek op gang te brengen over de dood, je eigen wensen voor de uitvaart en de vele mogelijkheden.