Skip to main content
over de ode
020 4190882 dag en nacht bereikbaar

Over de Ode uitvaartbegeleiding in Amsterdam

Ieder die dat wil, jong of oud, kan meedenken en meehelpen bij het organiseren van een afscheid. Een uitvaart begeleiden betekent voor ons: goed samenwerken. Luisteren, ideeën aanreiken, eigen inbreng stimuleren en ondersteunen bij de uitvoering daarvan. Op de achtergrond wanneer het kan en op de voorgrond wanneer het moet. Om samen met u van het afscheid iets moois, warms en waardevols te maken. Nicole, Walther, Mette, Caroline, Florine, Heleen en Denise stellen zich voor. Nicole en Walther zijn de eigenaren. Mette, Caroline, Florine, Heleen en Denise werken als zzp’ers al jaren met de Ode samen.

Nicole Capaan

Mijn eigen uitvaart
Het lijkt me mooi als ik na mijn overlijden in doeken gewikkeld word, en er bij het afscheid heel informeel herinneringen gedeeld worden met elkaar. Mocht je tegen die tijd kunnen kiezen voor het laten composteren van je lichaam, dan is dat iets voor mij. Zodat wat er van mij rest nadien als tuinaarde gebruikt kan worden.

Walther Carpaij

De kunst van het afscheid nemen
In 1989 begin ik na de Gerrit Rietveld Academie met Nicole Capaan een ontwerpbureau voor grafmonumenten. We kwamen met veel nieuwe ideeën. In 1996 begonnen we Uitvaartonderneming de Ode. Inmiddels komen nabestaanden zélf met ideeën. Een voordeel van mijn achtergrond: ik zal niet gauw iets afwijzen omdat het ongebruikelijk is.

Mette van der Sijs

Mijn werk gaat over het leven
Juist als de dood dichtbij komt lijkt er veel oog voor het leven te zijn. Het valt me op hoeveel liefde er kan zijn rond het sterven en het regelen van de uitvaart, als het definitieve van het afscheid tot iedereen doordringt. Ondanks alles wordt er veelal in liefde losgelaten. Het is ronduit prachtig dat ik daar bij kan zijn.

Florine Schaap

Florine Schaap uitvaartbegeleidster bij de Ode uitvaart Amsterdam
Stap voor stap
Er is geen standaard in hoe je afscheid neemt van iemand die jou lief is. Heel graag zoek ik met je mee naar de vorm die bij jullie past. Soms hebben mensen al veel eigen ideeën, geweldig! Ik help je waar nodig om dit te realiseren. En ook als je nog niet weet waar te beginnen ben ik er om dit samen met jullie uit te vinden.

Caroline van Wensen

Ik wil een rustpunt zijn
Mijn belangstelling voor dit werk is voortgekomen uit mijn vrijwilligerswerk bij hospice ’t Veerhuis in Amsterdam. Ik werk graag voor de Ode omdat het kleinschalig is, persoonlijk en betrokken. Voor de naasten wil ik een rustpunt zijn tijdens een hectische periode waarin veel geregeld moet worden.

Heleen Alders

Alle rust en aandacht
'En altijd is het zo geweest dat de liefde haar eigen diepte niet kent, dan op het uur des scheiding.' Voor mij geeft deze tekst van Kahlil Gibran precies weer waarom het zo bijzonder is om dit werk te mogen doen. Daarnaast vind ik het belangrijk om er 'gewoon' te zijn en te doen wat nodig is, in alle rust en met aandacht.

Denise van de Ven

Denise van de Ven uitvaartleidster bij de Ode Amsterdam
Meebewegen in liefde
Ik hou van de veelzijdigheid van het leven, het uniek zijn. Dit te ervaren in het afscheid voelt zo waardevol. Elke keer is het bijzonder om samen met familie en vrienden een ‘eigen’ afscheid te creëren dat wezenlijk voelt. Voor mij geldt mee-laveren met wat is. Maar ook creatieve input aandragen, waar nodig extra ondersteuning, en vooral liefdevol aanwezig zijn.

Babette Hofstede

Babette Hofstede de Ode uitvaart
Er moet weinig, er kan veel
Geen familie, geen overledene en daarmee geen uitvaart is hetzelfde. Dat ik families kan ondersteunen tijdens dit intieme en emotionele proces vind ik heel bijzonder. Er moet bitter weinig, er kan heel erg veel en daarbij help ik met veel liefde.

Emmy Ruis

Emmy Ruis uitvaart assistent de Ode
Iedereen zich gezien en gehoord laten voelen
Als assistent wil ik de genodigden voor een uitvaart zo gastvrij mogelijk ontvangen en ze informeren over de ins en outs van, voor en tijdens de dienst. Daarnaast is een luisterend oor van groot belang zodat iedereen zich gezien en gehoord voelt. Als assistent ben je op de achtergrond aanwezig en helpt daar waar je nodig bent, waarbij voor mij het belangrijkste is dat de familie en gasten tevreden over het verloop naar huis gaan. Uiteindelijk is de laatste groet aan een dierbare, het mooiste wat je hem of haar nog kan meegeven, en het is fijn als ik daaraan een bijdrage kan leveren.

Bestel het boek

25 Jaar de Ode uitvaartbegeleiding. Bekijk en bestel de jubileumuitgave ‘Loslaten in liefde’. Met meer dan150 uitvaartfoto’s het persoonlijke afscheid in beeld gebracht.

Inspiratie

Wat ons inspireert