Skip to main content

Inspiratie over oriëntatie vooraf

Herinneringen verzamelen

Herinneringsboek of doos

Een mooie manier om stil te staan bij wat je wilt bewaren voor degenen die achterblijven, is het maken van een herinneringsboek of doos. Dat kan groot of klein zijn, vol foto’s of met enkel woorden, voorwerpen die je dierbaar zijn, etc.
Mocht je er tegenop zien om zelf een boek te maken, dan kun je dat ook uitbesteden. Je laat het dan door iemand anders schrijven en in elkaar zetten. Iemand die zorgvuldig naar je luistert en jouw verhalen zo weet te verwoorden dat jij je erin herkent. De Ode kan je een paar prettige mensen aanraden. (Hester van Hasselt, Karin Bos, Paula Boon)
Ben je zelf degene die achterblijft dan kun je nadenken wat je vóór iemands dood nog aan hem of haar wilt vragen. Je kunt ook alle vrienden vragen om een herinnering aan de stervende of overledene op te schrijven. Al deze verhalen bundel je dan tot een herinneringsboek.

Fotoverslag

Een fotoverslag is een andere vorm van een herinnering nalaten. Een fotograaf komt een of meerdere keren op bezoek en maakt foto’s van jou en je omgeving. Van de dingen die zo bij jou passen. Een Fotograaf die hier ervaring mee heeft is Jacqueline Dersjant.