Skip to main content

Inspiratie over Rouwen

Boeken over rouw voor kinderen, een selectie

Met Mam, vertel eens van Elma van Vliet geef je een ultiem cadeau: je belangstelling. Je geeft aan dat je alles wilt weten van het levensverhaal, de herinneringen, dromen en wensen van je moeder. Door de boeiende, leuke en onverwachte vragen in het boek in te vullen ontstaat er een uniek en persoonlijk boek. Nadat je moeder het boek heeft ingevuld geeft ze het weer terug aan jou. Zo is er altijd een blijvende herinnering. Er is ook een versie 'Pap, vertel eens'.
Het boek Gekleurde Tranen laat zien hoe je creatief aan de slag kunt als vorm van rouwverwerking. Je kunt dit alleen doen of samen met anderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kinderen, jongeren, volwassenen, of mensen met een verstandelijke beperking en/of een vorm van autisme.
In Brieven voor de Hemel schrijft Bea Bisseling over Pip die 8 jaar is als ze haar vader verliest aan kanker. Oma zegt dat hij in de hemel is. Maar is er een hemel? Waar is die dan en hoe ziet de hemel eruit? Niemand heeft hier antwoorden op. Zelfs meester Rik niet, die altijd alles weet. Pip heeft veel vragen over de dood en gaat op zoek naar antwoorden. Ze ontmoet een wereldreiziger, ze praat in de klas over de dood en ze schrijft brieven naar haar vader in de hemel.
Groter dan een Droom van Jef Aerts en Marit Tornqvist. 'Zullen we?' riep zus. 'Wat?' Ik duwde mijn oren dicht en luisterde zo hard ik kon. 'Fietsen.' Nu weet ik best dat je veel kan als je dood bent. Je kan gesprekken doen stilvallen en mensen doen huilen. Je naam wordt plechtig uitgesproken en alleen al door aan jou te denken, vallen mensen elkaar in de armen. Maar fietsen? 'Vannacht neem ik je mee!' gilde ze. Ik knikte ja, maar begreep er niets van. Groter dan een droom is een troostrijk verhaal waarin een jongen zijn zusje voor het eerst ontmoet. Samen maken ze een onvergetelijke reis die precies één nacht duurt.
Praktische hulp bij vragen van kinderen over de dood vindt je in het boek Wanneer word je dood van Riet Fiddelaers. Als iemand overlijdt, roept dat bij kinderen vaak onverbloemde vragen op. Het is belangrijk om deze vragen serieus te nemen, en informatie te geven die kinderen helpt om het verlies te verwerken. Dit boek moedigt ouders, leerkrachten en hulpverleners aan om zo concreet mogelijk te zijn. Bijvoorbeeld door uit te leggen wat dood precies is, dat je verdriet mag hebben, en misschien het belangrijkst dat er troost is.
Doodgewoon van Bette Westera en Sylvia Weve is een prachtige voorleesboek, waarbij één thema centraal staat: de dood. Met haar herkenbare taalgebruik en subtiele luchtigheid weet Westera in haar gedichten een geheel nieuwe dimensie aan de verschillende facetten van de dood te geven. Hoe erg je iemand kunt missen die er niet meer is, waarom ook jonge mensen sterven, en waar iemand naartoe gaat als hij dood is – het komt allemaal aan de orde. Maar bovenal tonen Westera’s gedichten, in samenspraak met de bijzondere illustraties van Weve, dat doodgaan bij het leven hoort en daarom eigenlijk doodgewoon is.
Over leven en dood van Marja Baseler. Het verlies van een naaste is in ieders leven een ingrijpende gebeurtenis. Hoe kom je daar ooit overheen? Jongeren hebben het vaak extra moeilijk. Zij zitten in een fase van hun leven waarin al veel gebeurt. Meer dan bij kinderen en volwassenen hebben jongeren de neiging om voor pijn en verdriet weg te lopen en zich terug te trekken. Wat gebeurt er allemaal voorafgaande aan en tijdens een begrafenis en crematie? Hoe verloopt een rouwproces? Op deze, en vele andere vragen geeft dit boek antwoord. Ook andere culturen komen aan bod. Het geeft jonge mensen waardevolle tips om deze verdrietige periode in hun leven door te komen. De vele praktische oefeningen kunnen hen helpen om het afscheid te verwerken en weer te genieten van dingen.
De brochure van Riet Fiddelaers- Jaspers en Renske Fiddelaers De meest gestelde vragen over kinderen en de dood heeft als doel om u snel te informeren wanneer u vragen heeft over kinderen die met een verlies door de dood te maken krijgen. Want misschien bent u op dit moment niet in de gelegenheid om uitgebreid een boek te lezen. U hoeft deze brochure niet helemaal te lezen maar u kunt de hoofdstukken kiezen waarin de informatie staat waar u naar op zoek bent. De brochure is te bestellen op de website In de Wolken.
Ik mis mama van Rebecca Cobb is een bijzonder boek over het verlies van een ouder. Heldere teksten en rake beelden verhalen over de vele emoties die een rouwend kind kan ervaren, van woede tot schuldgevoel en van verdriet tot verbijstering. En belangrijker nog, het boek richt zich ook op de positieve emoties; de erkenning dat het kind nog steeds deel uitmaakt van een gezien, en dat de herinneringen aan zijn moeder kunnen worden gekoesterd. Een ontroerend en eerlijk boek, dat een moeilijk onderwerp benadert met grote integriteit.
Als iemand dood gaat van Riet Fiddelaers-Jaspers is een brochure voor kinderen waarin op lieve, inlevende wijze aandacht wordt geschonken aan het thema 'kinderen en de dood' en wordt ingegaan op vragen van kinderen over doodgaan, begraven en cremeren.