rouwvervoer Ode uitvaartbegeleiding

Een persoonlijk afscheid ten tijde van corona

De Ode uitvaart Amsterdam denkt graag met u mee

Wat uitvaarten betreft zijn we bijna terug naar hoe het was vóór Corona. En dat is fijn.
13 november. Voor een samenzijn bij een uitvaart zijn er geen maximale aantallen genodigden opgelegd door de overheid en is een coronatoegangsbewijs niet nodig. Nu de besmettingen weer oplopen nemen locaties de 1,5 meter afstand weer in acht evenals het dragen van een mondkapje. Dit geeft een beperking in het aantal genodigden in aula’s en op andere locaties. Het blijft dus zaak om per locatie van te voren na te (laten) gaan wat er wel en niet kan.
Dat geldt in het bijzonder in het geval u gebruik wilt maken van een alternatieve locatie, een zaal of horeca locatie voor een afscheidsbijeenkomst en/of condoleance. Houd er dan rekening mee dat in de meeste gevallen, ondanks het feit dat het een uitvaartdienst betreft, toch met aangepaste maximale aantallen bezoekers gewerkt wordt en een coronatoegangsbewijs vereist is. Iets wat handig is om te weten als een je uitnodiging, een rouwkaart maakt.
Voor meer informatie over dit onderwerp kan je ons altijd bellen 020 4190882 of mailen

Onze tips en suggesties voor een persoonlijk afscheid in coronatijd

 • Kies een plek in de open lucht, in plaats van een aula, om bij elkaar te komen. Buiten is er op veel locaties geen beperking in het aantal genodigden.
 • Uitvaarten zijn in deze tijd vaak intiemer, informeler. Er is ruimte om herinneringen te delen, samen foto’s te kijken en met elkaar te musiceren. Een intiem afscheid kan ook thuis plaatsvinden.
 • Vaar met een boot door de grachten. Familie, vrienden en collega’s kunnen langs de kant staan of vanaf een brug bloemen in de boot bij de overledene werpen. De boot wordt nu en dan even stilgelegd voor een moment met elkaar.
 • Maak gebruik van het online herinneringsboek van de Ode (dit is kosteloos). U kunt ook zelf een pagina op Facebook of Pinterest maken, waar familie en vrienden berichten en foto’s achterlaten.
 • Schrijf de namen van iedereen die had willen komen op de kist. Noem ze tijdens de bijeenkomst, of hang foto’s van deze mensen als een slinger door de zaal.
 • Vorm een erehaag bij het woonhuis, langs de weg of op de uitvaartlocatie.
 • Vraag alle mensen die thuis blijven om op hetzelfde tijdstip hetzelfde muziekstuk op te zetten of een kaarsje te branden. Je kunt ook samen zingen of een mantra opzeggen, of gelijktijdig in gedachten bij de overledene zijn.
 • Vraag op de rouwkaart of iedereen een herinnering op papier wil zetten. Je kunt deze bij de afscheidsbijeenkomst voorlezen. Als er een live-verbinding is kan degene ook zelf zijn herinnering voorlezen.
 • Organiseer op een later tijdstip een herdenkingsdienst. Bijvoorbeeld bij het uitstrooien van de as, of op de verjaardag van de overledene. Kondig dit alvast op de rouwkaart aan.
 • Nodig mensen uit om via een livestream de uitvaart te volgen.
 • Maak een foto- of videoreportage van de hele uitvaart. Vraag hiervoor een vriend of vriendin of een professionele afscheidsfotograaf.

Praktische vragen over het afscheid en corona

Hoe bespreek je de uitvaart met de Ode?
 • Wij komen nog steeds bij u thuis. We houden anderhalve meter afstand en geven u geen hand. Als dat nodig is dragen we een mondkapje.
 • We bespreken de uitvaart het liefst met niet meer dan twee personen. Andere mensen kunnen, als de ruimte dat toelaat, op iets grotere afstand aanwezig zijn. Zij kunnen ook via de telefoon, per mail of met beeldbellen geraadpleegd worden.
 • Als u dat liever wilt, komt u naar ons. De Ode uitvaart heeft een prettige ruimte aan de Levantkade 51 in Amsterdam.
 • We kunnen natuurlijk ook met u telefoneren of beeldbellen en zo de uitvaart voorbereiden.
Kunnen de naasten helpen met de verzorging of het kleden?
 • Ja. Familieleden of vrienden, die klachtenvrij zijn, kunnen helpen bij het wassen en kleden. Het liefst met niet meer dan twee personen.
Kan iemand thuis worden opgebaard?
 • Ja, de overledene kan gewoon thuis worden opgebaard. Een mooi alternatief is een 24-uurskamer bij een uitvaartcentrum, of een atelier, werkplaats of tuinhuisje. Het gebruik van een kist is niet verplicht, een mand, baar of lijkwade mag ook.
Wat als iemand aan corona overlijdt?
 • Als er sprake is van (een vermoeden van) corona horen wij dat graag, zodat onze medewerkers de juiste voorzorgsmaatregelen kunnen treffen.
Zijn er mogelijkheden voor een hapje en een drankje achteraf?
 • Ja, na de uitvaart bij elkaar zijn met een hapje en drankje is weer mogelijk. Per locatie verschillen de regels, het aantal toegestane personen, kan een coronatoegangsbewijs vereist zijn.
Copyright © 2018 - De Ode - Alle rechten voorbehouden